Dit is niet zomaar een voorleesboek... Dit is een levend boek! En OEI, het is een beetje bang! Voel je het zachtjes trillen? Zo kunnen we het boek niet lezen... Wat moeten we nu doen?!
Samen met de kinderen waar je aan voorleest (geschikt voor de onderbouw) is het de taak om dit ontzettend bange boekje zich weer fijn te laten voelen. Dit wordt gedaan door onder andere ervaringen te delen met het boek (vertellen waar je bang voor bent, vertellen over de leuke dingen die je hebt beleefd vandaag) en te zingen voor het boek.
Als voorlezer kun je dit interactieve prentenboek helemaal tot leven laten komen waardoor de kinderen waaraan je voorleest ontzettend zullen genieten! Doordat het boek een eigen leven lijkt te leiden zullen leerlingen ontzettend betrokken zijn tijdens het luisteren. Op de witte bladzijdes staat de tekst die je kunt voorlezen en in gele kaders staan DOE-opdrachten. Dit kan jij als voorlezer met het boek doen, maar natuurlijk kunnen de kinderen ook meedoen. Je kunt het zelf zo gek maken als je wil!
Door de leerlingen aan het boek te laten vertellen waar ze bang voor zijn maak je gevoelens op een laagdrempelige manier bespreekbaar en kun je hier op een ander moment wellicht verder over praten. Het boek overwint zijn angst, maar hoe zit dat voor de leerlingen? Hebben zij misschien een idee hoe zij hun angsten kunnen overwinnen? Wie weet komen ze samen wel tot een oplossing! Of is de angst al heel veel kleiner te maken door fantasie te gebruiken? tip: zoek wat informatie over de Riddikulusspreuk uit Harry Potter als je niet weet waar je moet beginnen.
En als leerlingen zelf (zeggen) nergens bang voor (te) zijn, kennen ze misschien wel een familielid of vriendje die ergens bang voor is. Waarschijnlijk kunnen ze bij hen wel iets bedenken dat zou helpen. Herhaal bij het bespreken van dit onderwerp ook nogmaals de boodschap uit het boek: ‘Bang zijn is heel normaal. Iedereen is weleens bang. Zelfs ik!’
-
Auteur: Sarah Brusell
Illustrator: Leontine Gaasenbeek
Uitgever: Van Driel Publishing