Laurens en Isabelle zijn beste vrienden. Niet zomaar beste vrienden, maar de bestste vrienden. Dat is namelijk véél beter dan best. Bestste vrienden helpen elkaar altijd, dus ook wanneer Isabelle ontzettend zenuwachtig is voor haar spreekbeurt. Zo zenuwachtig dat ze steeds moet poepen zodra ze begint met oefenen. Er zit niets anders op, Laurens blijft gewoon logeren. Zo werkt het nou eenmaal als je bestste vrienden bent. Die nacht horen ze gegraaf en gerommel en hoppa, daar is de nogal verstrooide Meneertje Santos. Hij is niet alleen de weg kwijt, maar ook nog eens stekeblind. Want hij is een mol. Een mol met een missie. Hij moet namelijk naar Nairobi, want hij is op zoek naar zijn bestste penvriendin. De kinderen en Meneertje Santos besluiten elkaar te helpen. Ze gaan met hem mee naar Nairobi. Nou ja, dat is in elk geval het plan…
Het staat al achterop het boek, maar dit is een boek met een actueel onderwerp. Het gaat namelijk over het klimaat. Elk dier dat het trio tegenkomt heeft een probleem dat is ontstaan door klimaatverandering. Zo is Wessel, een erg knappe kraanvogel, bekaf van het doen van een regendans. De apen hebben geen andere aapsoort in de buurt meer om ruzie mee te maken. En zo gaat het verder. Laurens, Isabelle en Meneertje Santos doen hun best om hen te helpen. Want het is nog niet te laat om het tij te keren!
Misschien ben ik een ietsiepietsie bevooroordeeld omdat ik een enorme fan van Rundfunk ben en ik ondanks dat dit niet door beide boys is geschreven ik toch alles in mijn hoofd kon voorstellen met hun stemmen of acteerkunsten, maar: WAT EEN HEERLIJK BOEK! Echt. Het is helemaal mijn humor. Nou ja, het donkere mist, maar voor een kinderboek is het echt helemaal tof. Er komen heerlijke woordgrapjes in voor, die het boek ook voor volwassenen ontzettend leuk maken. Ook is er echt goed nagedacht over de personages die in het boek voorkomen. Ieder heeft een eigen persoonlijkheid, iets tofs, iets grappigs. Meneertje Santos deed me vaak een beetje denken aan Meneer Hulst. Dat zegt al wel genoeg over hoe tof het personage is.
Het boek is door het fijne taalgebruik, de vele woordgrapjes en de grote kleurrijke illustraties een erg fijn en aantrekkelijk boek voor kinderen. Wel staan er vaak wat lange zinnen waardoor ik het zelf lezen toch wel pas vanaf een jaar of 9 zou aanraden. Voorlezen kan wel al vanaf 7 jaar. Het is een ontzettend origineel verhaal waarin op een humoristische en niet te zware manier de gevolgen van klimaatveranderingen wordt laten zien. Door dit verhaal leren kinderen hoe de hele wereld met elkaar in verbinding staat, maar leren ze ook ontzettend veel over de verschillende manieren hoe het tij nog gekeerd kan worden.
Achterin het boek staat nog veel meer extra, erg duidelijke en voor kinderen begrijpelijke uitleg over klimaatverandering, droogte, het terugbrengen van bomen, overstromingen, gaten graven en @justdiggit. Heel erg interessant en zo ontzettend fijn dat dit in kindervriendelijke taal wordt uitgelegd! Het is echt ontzettend aan te raden om dit boek in de klas te gebruiken, maar ook zeker om zelf (als volwassene) te lezen!
En psssst, een deel van de opbrengst van de boeken gaat ook nog eens naar Just Diggit! (Ja ja, ik heb dit boek eerst geleend, maar ik ga het ook echt nog kopen!)
-
Auteur: Yannick van der Velde & Bart van den Donker
Illustrator: Gozde Eyce
Vertaler: Arthur Japin
Uitgever: Rubinstein Publishing