Het is 1906. Yash woont in Noord-India, in de deelstaat Bihar om precies te zijn. Hij woont bij zijn tante en nichtjes, want zijn mata is dood en zijn pati werkt als contractarbeider in Sarnam (Suriname). De familie hoort steeds minder van Yash zijn pati, tot er zelfs helemaal geen brief meer komt. Als hij na afloop van het vijfjarig contact ook niet terugkeert besluit Yash om samen met zijn beste vriend Ravi op zoek te gaan. Ze reizen naar Kolkata, steken als verstekelingen Het Grote Zwarte Water over en meren aan in Paramaribo. Eenmaal in Paramaribo aangekomen is er een groot probleem: niemand weet waar Yash zijn vader is. Tot er weer een volgende boot komt om de jongens terug te brengen naar India, wat wel een jaar kan duren, worden ze opgenomen op een plantage. Ravi gaat werken op de velden en Yash in het plantagehuis. Er gaat een tijd vol belevenissen voorbij, maar zodra ze de kans krijgen gaan ze verder met de zoektocht naar pati. Dit gaat echt niet zonder gevaar… Zal Yash zijn vader vinden? En is hij wel veilig in het land?
Wauw, wat heb ik genoten van dit boek! Niet alleen van het avontuur dat Yash en Ravi beleven, maar ook van de vreselijk interessante geschiedenis die verwerkt is in het verhaal! Ik ben zoveel te weten gekomen dat ik nog niet wist, zonder dat het ook maar een moment voelde alsof ik aan het leren was. Ik was zo enorm enthousiast over mijn nieuw opgedane kennis dat ik na het lezen zelfs nog alles uit de index heb voorgelezen aan mijn vriend – die overigens geen keuze had en het wel verplicht moest aanhoren – maar dat geeft wel aan hoe uitgelaten ik was over dit verhaal. Boeken die zulk enthousiasme bij mij oproepen zijn echt fantastisch! En dat is dit boek dus.
De index achter in het boek - na het eindwoord dat ik ook vreselijk boeiend vond - bestaat trouwens uit de schuingedrukte woorden die je in het verhaal tegenkomt. Hoewel veel van deze begrippen tijdens het lezen (voor mij) niet direct een uitleg nodig hadden om het verhaal te kunnen begrijpen, is het wel aan te raden om deze in ieder geval na het lezen door te nemen. Er wordt namelijk op een heel duidelijke manier – zonder veel moeilijke woorden en heel erg lange teksten - veel verteld over de geschiedenis en cultuur van India en Suriname. Er waren heel veel dingen die ik nog niet wist, over bijvoorbeeld hoe het er een tijd later aan toe ging in Suriname na de afschaffing van de slavernij, de verschillende soorten bevolkingsgroepen in Suriname (o.a. Hindostanen, Afro-Surinamers, Creolen, Marrons, Javanen, Boeroes), tradities, hoe verschillende gerechten waarvan ik dacht dat ze in de Surinaamse keuken waren ontstaan toch van oorsprong ergens anders vandaan kwamen. Ook weet ik door de lijst dat ik echt een keer Jalebi en Tamarindestroop wil proeven!
Maar oké, dit gaat alleen nog maar over de informatie die ik tijdens het lezen gretig opslurpte. Het belangrijkste is natuurlijk het verhaal. Het verhaal van Yash en zijn kasteloze beste vriend Ravi. En nog veel meer interessante personages die je tijdens het lezen leert kennen.
Het verhaal wordt op een erg fijne manier geschreven, is erg vlot en vooral ook heel beeldend waardoor je je volledig waant op de verschillende beschreven plekken in India, tijdens de oversteek en in Suriname. Bij alles wat Yash meemaakt voelt het alsof je er zelf bij bent, zowel bij het ervaren van zijn emoties als bij de avonturen. Gelukkig hoef ik daardoor ook het gevaarlijke treinsurfen (maar aaaaah, wat lijkt het me leuk!) niet meer zelf te proberen. Wel zo handig voor zo’n onhandig persoon als ik. Heb ik het toch maar lekker in mijn hoofd meegemaakt!
Door de korte hoofdstukken lijkt het mij ook een ideaal boek om voor te lezen in de klas. Ook zou je het door de korte hoofdstukken goed tijdens geschiedenis- en aardrijkskundelessen kunnen gebruiken, je kunt namelijk makkelijk fragmenten op zoeken die passen bij een les over India, Suriname, culturen, gebruiken, het kastesysteem, plantages etc. Wat het extra interessant voor Nederlandse kinderen maakt is dat Nederland ook een rol speelt in het boek, in Suriname. Wellicht zorgt dit voor meer betrokkenheid en misschien zelfs wat herkenning. Dit kan ook weer gesprekken en lessen opleveren. Hoe komt het dat daar Nederlanders waren? Waarom was het voor deze kinderen wel vanzelfsprekend dat ze naar school gingen?
Ik zou zelfs nu als volwassene nog vele lessen over de onderwerpen uit dit boek willen volgen. Het lijkt me heerlijk om in een klas te zitten en een meestergeschiedenisverteller (want dat vind ik @inezvanloon echt nadat ik dit verhaal heb gelezen – ik moet nu ook snel meer van haar werk lezen, want dat had ik bizar genoeg voor dit boek nog nooit gedaan 😮) hier uren over te horen vertellen, met zulke prachtige beeldende verhalen als in het boek. En niet te vergeten met een hoofd vol kennis door het onderzoek dat voor dit verhaal is gedaan!
Soms mis ik het wel, dat ik al heel wat jaren niet meer in een klas zit om geschiedenisles te krijgen. Gelukkig krijg ik af en toe nog wel nog een soort les van mijn geweldige vader, die bizar genoeg enorm veel over de geschiedenis (en heel veel andere dingen) van vreselijk veel bevolkingsgroepen en landen weet en ook uren achter elkaar kan praten. Vind ik heel erg tof.
Ben jij na dit stukkie nou ook zo vreselijk benieuwd geworden naar het verhaal? Haal dit boek dan snel! Geschikt voor in groep 8, de onderbouw van het VO, en natuurlijk voor volwassenen die ook net zo enthousiast worden van prachtige geschiedenisverhalen als ik!
-
Auteur: Inez van Loon
Uitgever: Clavis