'๐๐ญ๐ด ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ณ๐ข๐ฎ๐ฑ ๐ฉ๐ฆ๐ฆ๐ญ ๐ฆ๐ณ๐จ ๐ญ๐ข๐ฏ๐จ๐ป๐ข๐ข๐ฎ ๐จ๐ฆ๐ฃ๐ฆ๐ถ๐ณ๐ต, ๐ฉ๐ฆ๐ฃ ๐ซ๐ฆ ๐ฅ๐ข๐ต ๐ฃ๐ญ๐ช๐ซ๐ฌ๐ฃ๐ข๐ข๐ณ ๐ฑ๐ข๐ด ๐ท๐ฆ๐ฆ๐ญ ๐ต๐ฆ ๐ญ๐ข๐ข๐ต ๐ฅ๐ฐ๐ฐ๐ณ.'
Op de vreemdste momenten staan ze op de deur te kloppen: mensen met brieven. De eerste keer deed de moeder van Adam wel open, daarna niet meer. De brieven stapelen zich op, maar Adam en zijn zusje doen net alsof ze lava zijn. Niet meer dan logisch, want sinds die eerste brief werd bezorgd is alles thuis veranderd. Het gezin is verhuisd, Adam heeft te kleine schoenen, er is geen zakgeld meer, de koelkast en keukenkasten worden steeds leger en zijn moeder is ook nog eens veranderd in een dekbed... Mega stom, want Adam wil het liefst een doodgewoon jaar in groep acht beleven. '๐๐ฆ๐ต ๐๐ฅ๐ข๐ฎ ๐ฌ๐ฐ๐ฎ๐ต ๐ข๐ญ๐ต๐ช๐ซ๐ฅ ๐ข๐ญ๐ญ๐ฆ๐ด ๐จ๐ฐ๐ฆ๐ฅ,' totdat dat niet meer zo is en alles kapot lijkt te gaan.
Eรฉn op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. In dit verhaal lees je hoe het is om zoiets mee te maken. Je leest hoe het er bij iemand thuis aan toe kan gaan, hoe het is om rond te komen met een weekbudget, je leest over de stress die armoede met zich meebrengt (ook voor kinderen), over schaamte, maar ook dat je je niet hoeft te verstoppen.
Ik vloog door dit boek heen. Heel dik is het ook niet, maar naast de korte hoofdstukken zijn het verhaal, de gedachtes en gevoelens ook erg beeldend, mooi en vol vaart geschreven waardoor je niets anders kunt doen dan doorlezen, blijven ervaren. Geen enkel moment heb ik mijn interesse verloren. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik armoede onder kinderen sowieso een erg interessant onderwerp vind en er voor mij ook herkenbare momenten voorkomen in het verhaal. In het boek wordt meerdere keren gezegd: '๐ธ๐ช๐ฆ ๐ป๐ช๐ค๐ฉ ๐ด๐ค๐ฉ๐ข๐ข๐ฎ๐ต ๐ป๐ฐ๐ถ ๐ป๐ช๐ค๐ฉ ๐ฎ๐ฐ๐ฆ๐ต๐ฆ๐ฏ ๐ด๐ค๐ฉ๐ข๐ฎ๐ฆ๐ฏ!' en daar ben ik het volledig mee eens, al snap ik de schaamte ook volkomen.
Het is moeilijk om te spreken over armoede, over schulden, over niet rond kunnen komen. Zulke onderwerpen komen niet naar voren tijdens het typische 'hoe gaat het'-gesprekje wanneer je bekenden spreekt. Vaak spreken mensen alleen over leuke dingen, over dingen die ze bereikt hebben, fijne dingen die ze hebben meegemaakt. Het is heel belangrijk dat negativiteit niet de overhand neemt, maar het is ook heel belangrijk dat je het niet altijd alleen maar over leuke dingen hoeft te hebben met vrienden. Dat je eerlijk kunt benoemen wat er speelt in jouw leven en ook hulp mag vragen. Hopelijk helpt dit boek om kinderen (en volwassenen) te laten zien dat het ook goed komt. Het is niet makkelijk, maar er is zeker hoop. Dit wordt ook heel mooi in het nawoord besproken, waarin iets wordt verteld over Isabel, die als kind opgroeide in armoede.
Dit een boek waarvan ik vind dat elke school en bibliotheek het zou moeten hebben. Een boek dat veel voorgelezen en besproken moet worden in klassen. Verspreid hiermee de boodschap dat kinderen niet de enige zijn, dat ze hulp kunnen vragen aan bijvoorbeeld de juf of meester. '๐๐ฆ ๐ฉ๐ฐ๐ฆ๐ง๐ต ๐ซ๐ฆ ๐ฏ๐ช๐ฆ๐ต ๐ต๐ฆ ๐ท๐ฆ๐ณ๐ด๐ต๐ฐ๐ฑ๐ฑ๐ฆ๐ฏ, ๐ช๐ฆ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ฉ๐ฆ๐ฆ๐ง๐ต ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐ณ๐ฆ๐ค๐ฉ๐ต ๐ฐ๐ฎ ๐ต๐ฆ ๐ท๐ญ๐ช๐ฆ๐จ๐ฆ๐ฏ.'ย
-
Auteur: Lysette van Geel
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgever: Volt