De pest grijpt om zich heen in Amsterdam. Ook Jacob’s moeder bezwijkt er aan waardoor Jacob en zijn zusje Catrijn alleen overblijven, verstopt op zolder omdat Catrijns huidaandoening wordt aangezien voor de pest. Als ze worden verraden wordt Jacob naar het weeshuis gestuurd en duurt het niet lang voor ook Cat verdwijnt en in het pesthuis belandt. Het lijkt onmogelijk, maar Jacob wil alles doen om zijn zusje te redden, voordat het te laat is.
Kinderboeken over vervlogen tijden die ook nog eens ontzettend spannend zijn hebben mij altijd al aangesproken. Geschiedenis vind ik ontzettend interessant, dus dit verhaal had mij na de eerste pagina’s meteen al in zijn greep. Het verhaal vond ik makkelijk te volgen, er wordt niet gebruik gemaakt van extreem lange zinnen en eventueel moeilijke woorden worden uitgelegd. Achterin het boek is zelfs nog een korte woordenlijst toegevoegd met wat extra uitleg over bepaalde woorden. Doordat de gebeurtenissen die plaatsvinden in het boek goed worden beschreven kon ik me erg makkelijk verplaatsen in de hoofdpersonen, hoe ze zich zouden voelen, hoe de geur moest zijn geweest en hoe de omgeving eruit zag. Aangezien de wereld op het moment van lezen ook te maken heeft met een epidemie is het misschien nog wel beter voor te stellen hoe de mensen zich in die tijd moeten hebben gevoeld. Natuurlijk waren er in die tijd wel veel minder voorzieningen, maar toch zijn er wel een aantal gelijkenissen. Zo hebben ook wij op het moment te maken met isolatie, mondmaskers en het verlies van dierbaren. Dat het in die tijd uiteindelijk ook weer voorbij is gegaan is voor veel kinderen misschien wel een soort opluchting...
Voor in het boek staat een plattegrond getekend, waardoor je zelf ook een voorstelling kan maken van hoe de stad eruit zou hebben gezien in die tijd. Zelf vind ik een bijgevoegde plattegrond altijd een pluspunt zodat je kan zien wat de afstand is tussen verschillende plekken. Tussen de hoofstukken door wordt er ook wat achtergrondinformatie gegeven over de personen die voorkomen in het boek, dit wordt gedaan door gebruik te maken van een omlijsting. Het kan afleiden van het daadwerkelijke verhaal, maar zelf ervaarde ik het al een leuke toevoeging. Er wordt soms gebruik gemaakt van kleine illustraties, zoals een rat en gebouwen. De illustraties zijn klein genoeg dat het niet afleidt, maar ook groot genoeg om een voorstelling te maken hoe iets eruitzag. Ik vond het in elk geval een ontzettend interessant maar ook ontzettend spannend boek om te lezen. Het zal niet voor elk kind geschikt zijn vanwege de spanning en bijvoorbeeld het thema dood dat meteen in het begin van het verhaal wordt beschreven, maar ik kan het boek zeker aanraden voor kinderen die wel van spannende avonturen houden en niet vies zijn van de symptomen die de pest met zich meebracht.
Het boek is ontzettend goed te gebruiken tijdens een geschiedenisles over de pest, of om te bespreken hoe Nederland er in de 17e eeuw uit heeft gezien en de overeenkomsten en verschillen met de huidige tijd te bespreken. Ook kan het boek uitnodigen om een gesprek met de leerlingen te voeren over de huidige corona epidemie, wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de twee epidemieën? Op de website van Billy Bones staan ook een toffe boektrailer en lesbrieven met ontzettend leuke lesactiviteiten!
-
Auteurs: De Rebelse Vos (Marlene Rebel & Lucinda Vos)
Illustrator: Sophie Pluim
Uitgever: Billy Bones